BCAA ve Vücut Geliştirme Arasındaki İlişki

[XFB] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Vücut Geliştirme ve Fitness kategorisinde The Punisher tarafından oluşturulan BCAA ve Vücut Geliştirme Arasındaki İlişki başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 405 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Vücut Geliştirme ve Fitness
Konu Başlığı BCAA ve Vücut Geliştirme Arasındaki İlişki
Konbuyu başlatan The Punisher
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan The Punisher

The Punisher

Kayıtlı Üye
Katılım
26 Haz 2020
Mesajlar
418
Tepkime puanı
260
Puanları
63
Konum
Kastamonu
bcaa-takviye



Hakkında en fazla soru sorulan, en fazla yorum yapılan ve en anlaşılamayan supplement belki de BCAA. Aslında işlevi, içeriği ve kullanımı oldukça basit. BCAA’nın açılımı ve anlamı şöyledir: “Branched Chain Amino Acids”, yani dallanmış zincirli amino asitler olan bu amino asit kompleksi kas gelişimi açısından önemli bir noktada olduğu için vücut geliştirme için önemli bir noktada.

Çoğu protein tozunun içerisinde zaten günlük doz için yeterli miktarda bulunan BCAA’nın tüketilmesi gereken koşullar da var. Fakat araştırmalara göre genellikle çok sık tüketilmesine gerek olan bir supplement değil. Çünkü hem çok ekstrem koşullarda gerekir, hem de zaten yumurta veya et gibi pek çok protein içeren besinde yeterli miktarda bulunur.


BCAA’nın Kullanılması Gereken Koşullar


bcaa-ve-vucut-gelistirme-iliskisi



BCAA, spora yeni başlayanların yorgunluk hissini azaltıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle ilk kez spor yapmaya başlayacak olan birisi, vücudun adapte olacağı süreçte BCAA kullanırsa faydasını görecektir.

Ayrıca protein ihtiyacını karşılayamayan, protein tüketimi az olan, protein eksikliğinden şikayetçi olan kişilerin BCAA’yı takviye olarak kullanması kaslardaki protein sentezini arttırır. Bu sayede kas gelişimi de artar.

Ek olarak, BCAA uzun süren açlıklarda (18 saat ve üzeri gibi düşünülebilir) kaslardan sağlanma ihtimali olan proteini sağlamak adına işlevseldir. Bu sayede kas kütlesini korur ve kas kaybını önler.

BCAA’nın en önemli işlevlerinden biri serum azalışını önlemesidir. Bu durum genellikle egzersiz esnasında olur. Beyinde tritophan influx yaratarak serotonin salgısını artırır. Dolayısı ile yorgunluk da akabinde hissedilir.

BCAA takviyesi arka arkaya çok fazla fiziksel aktivite yapıldığı zaman da işe yarar. Hem yüksek yoğunluklu ağırlık hem de yüksek yoğunluklu kardiyo çalışması yapılan durumlarda olumlu etkisi elbette ki görülecektir.

Sonuç olarak BCAA kullanımı spora yeni başlandığında, az protein tüketildiğinde, diyette, uzun süren açlıklarda, yoğun fiziksel aktivite sonrasında kullanılması mantıklıdır.