Rumların Kıbrıs Türklerine soykırım girişimi: 21 Aralık 1963 Kanlı Noel katliamı

[XFB] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Türk Tarihi kategorisinde DeNiZ tarafından oluşturulan Rumların Kıbrıs Türklerine soykırım girişimi: 21 Aralık 1963 Kanlı Noel katliamı başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 946 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 1 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Türk Tarihi
Konu Başlığı Rumların Kıbrıs Türklerine soykırım girişimi: 21 Aralık 1963 Kanlı Noel katliamı
Konbuyu başlatan DeNiZ
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan DeNiZ

DeNiZ

Yönetim
Katılım
26 Mar 2020
Mesajlar
2,081
Tepkime puanı
3,189
Puanları
113
Konum
Radyosohbetim.Com
Rumların Kıbrıslı Türklere yönelik 1963 yılında gerçekleştirdiği Kanlı Noel katliamının üzerinden 58 yıl geçse de acılar halen unutulmadı. Rum terörist örgüt EOKA’nın başlattığı kanlı soykırım, tarihe “Kanlı Noel” olarak geçmişti. Olaylarda, 103 Türk köyü boşaltıldı ve 364 Kıbrıs Türkü şehit oldu.

EOKA (Kıbrıs Rumlarının Enosis amacını gerçekleştirmeyi hızlandırmak için kurdukları terör örgütü/ Kıbrıs Milli Mücadele Örgütü) Rum çetesi, Kıbrıslı Türkleri adadan silmek için Aralık 1963’te kanlı katliamlar gerçekleştirdi. 21 Aralık 1963’te başlayan katliam girişimi günlerce devam etti. 24 Aralık 1963 gecesi, Lefkoşa’nın Kumsal bölgesinde o dönem Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı’nda görevli olan Tabip Binbaşı Nihat İlhan’ın eşi Mürüvvet ve çocukları Murat, Hakan, Kutsi, eve giren Rumlar tarafından küvette kurşuna dizildi. “Kanlı Noel” olarak tarihe geçen katliamlarda; Nihat İlhan’ın eşi ve çocuklarının katledilmesi, 364 Kıbrıs Türkü ile 174 Kıbrıs Rumunun hayatını kaybettiği katliamların sembolü haline geldi. Olayın gerçekleştiği tek katlı eve, daha sonra “Barbarlar Müzesi” adı verildi.

KIBRISLI TÜRKLERE SOYKIRIM GİRİŞİMİ: KANLI NOEL​


103 TÜRK KÖYÜ BOŞALTILDI: 364 TÜRK ŞEHİT OLDU​

Saldırıya uğrayan 103 Türk köyü boşaltılmak zorunda kalırken, Kıbrıs’ta 1963’te başlayıp 1964’te de devam eden olaylarda 364 Türk şehit oldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Ada’ya Barış Gücü gönderme kararı aldı ve ilk BM Barış Gücü (BMBG) 14 Mart 1964 tarihinde Ada’ya geldi. Ancak BMBG’nin Ada’ya gelmesi de Rumların, Türklere yönelik saldırılarının önüne geçemedi.

Rumlar 6 Ağustos 1964 tarihinde üniversite öğrencileri ile Erenköylü mücahitlerin savunduğu Erenköy’e EOKA lideri Yeoryos Grivas komutasındaki kuvvetlerle saldırıya geçti. Erenköy’de Kıbrıs Türkü mücahitler, tarihi bir direniş gösterdi ve Rumların saldırısını bertaraf etti.

ŞANLI ERENKÖY DİRENİŞİ​

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş mücadelesinde önemli bir yeri olan Erenköy Direnişi, adanın batısındaki Erenköy’de Kıbrıs Türklerinin, Rumların saldırılarına karşı koyup geri püskürtmeleriyle tarihe geçti. 1963’te Kıbrıs Türklerini hedef alan Kanlı Noel Katliamından önce ve sonra bu bölge, Anamur üzerinden Türkiye’yle kurulan ikmal hattının köprü başı konumundaydı. Silah ve mühimmat ikmalinin yanı sıra Türkiye’de eğitim gören Kıbrıs Türkü öğrenciler 30-31 Mart 1964 tarihinden itibaren gruplar halinde adaya bu güzergâh üzerinden intikal etmişlerdi. 1958-1964 yılları arasında Türkiye’den getirilen silahlar Yeşilırmak üzerinden Ada’nın çeşitli bölgelerine Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) mensuplarınca ulaştırılıyordu. 1964 yılında Kıbrıslı Rumlar ve Yunanlılar Erenköy bölgesine saldırı başlatınca, 5-10 Ağustos 1964 tarihleri arasında çarpışmalar yaşandı. Çevredeki Türk köylerinin sakinleri Erenköy’e sığınmasının ardından 8 Ağustos günü Rumlar taarruza geçince, bu tarihte 16.15 sıralarında iki Türk uçağı uyarı uçuşu yaptı. Eskişehir’den Kıbrıs’a, dörtlü kol komutanı olarak gönderilen Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, F-100 uçağının uçuş esnasında yerden isabet alarak düşürülmesinin akabinde paraşütle atlamayı başardı, ancak Rumlar tarafından esir alındı. Topel, uluslararası savaş hukukunun esirleri kapsayan maddelerine aykırı olarak yapılan işkenceler sonucu şehit edilerek Cumhuriyet döneminin ilk hava harp şehidi oldu. Rumların saldırılarına cevaben bu sefer 9 Ağustos günü 64 Türk uçağının müdahalesiyle çatışmalar son buldu ve Rumlar geri çekildi. 10 Ağustos günü de ateşkes imzalandı. Kıbrıslı Türklerin bu destansı savunması “Şanlı Erenköy Direnişi” olarak tarihe geçti.