DeNiZ
Yönetim
Doğumdan hemen sonra, ilk 1-5 gün içinde salgılanan süte kolostrum denir. Rengi sarımsıdır. Yüksek miktarlarda protein içerir, yağ ve karbonhidrat içeriği olgun süte göre daha azdır.
Doğumdan sonraki 6-14 günlerde salgılanan süttür. Kolostruma göre daha fazla miktarda yağ, laktoz, vitamin ve daha fazla kalori içerir. Bu dönemde göğüsler daha büyük daha sıkı hale gelir ve rahatsız edici bir şekilde ağrılı olabilir. Bebeği düzenli olarak emzirmek rahatsızlık hissini azaltacaktır.
Olgun Süt
Doğumdan sonraki 15. günden laktasyonun sonuna kadar salgılanan süttür. Olgun süt daha incedir ve geçiş sütünden daha fazla su içerir. Bebeğiniz büyüdükçe sütün içeriği değişir. Bebeğiniz ek besinlere başladığında ise sütün miktarı değişir.
- Bebeği bakteriyel ve viral hastalıklardan koruyan protein, yağda çözünen vitaminler, mineraller ve antikorlardan yüksektir.
- Kolostrum bebeğin gastrointestinal sistemini immunoglobulinler ile mukozal bir tabaka oluşturarak kaplar.
- Bebeği dış ortamlardan gelecek mikroorganizmalara karşı korur.
- Mekonyumu (ilk kaka) temizler.
- Sarılığın önlenmesini kolaylaştırır.
- Antikor içeriği ile bebeği enfeksiyon ve allerjilerden korur.
Doğumdan sonraki 6-14 günlerde salgılanan süttür. Kolostruma göre daha fazla miktarda yağ, laktoz, vitamin ve daha fazla kalori içerir. Bu dönemde göğüsler daha büyük daha sıkı hale gelir ve rahatsız edici bir şekilde ağrılı olabilir. Bebeği düzenli olarak emzirmek rahatsızlık hissini azaltacaktır.
Olgun Süt
Doğumdan sonraki 15. günden laktasyonun sonuna kadar salgılanan süttür. Olgun süt daha incedir ve geçiş sütünden daha fazla su içerir. Bebeğiniz büyüdükçe sütün içeriği değişir. Bebeğiniz ek besinlere başladığında ise sütün miktarı değişir.